Föreningen

Axet drivs som en ekonomisk förening vilket innebär att alla föräldrar är medlemmar.
Medlemmarna väljer en styrelse som företräder och verkställer föreningens åtaganden. Styrelsen driver förskolan och övriga föräldrar är med och påverkar på samma sätt som i andra föreningar. Det är dock vår personal som planerar det pedagogiska arbetet.

Föräldratjänst
Varje torsdagseftermiddag är det föräldratjänst på Axet. Det innebär i praktiken att en eller två föräldrar, tillsammans med en ordinarie personal arbetar tillsammans i barngrupp. Varje familj har i nuläget 1-2 föräldratjänster/termin.
Under föräldratjänsten får du som förälder en fantastisk inblick i ditt barns vardag. Du får lära känna barnets kompisar, personal och andra föräldrar på ett nytt, spännande sätt. Det finns alltid en personal som känner barnen väl, på plats under föräldratjänsten.
Föräldrar har möjlighet att i viss mån påverka hur föräldratjänsten utformas.

Övriga åtaganden

Utöver föräldratjänsten finns även några andra åtaganden.
Varje familj ingår i en fixargrupp som med jämna mellanrum får hjälpas åt att ordna med olika saker på Axet. En gång/termin har vi även utefix, där vi tillsammans med barnen gör fint på gården, räfsar löv, putsar fönster, lagar saker som behöver lagas mm. Detta brukar vara mycket trevligt och uppskattat. Dagen brukar dessutom avslutas med en trevlig sammankomst för föräldrarna.

Vi har också diverse ansvarsområden som fördelas på föräldrarna, exempelvis är någon ansvarig för vår minibuss, någon annan sitter med i marknadsföringsgruppen och någon är personalansvarig.

Det finns många olika ansvarsområden så det brukar finnas något som kan passa alla!
Utöver föräldratjänsten tillkommer en del städtillfällen. Hur ofta beror lite på hur många barn som är inskrivna och hur personaltätheten ser ut. I nuläget ska varje förälder göra 2 städtimmar/termin. Du städar då i lugn och ro en eftermiddag/kväll när Axet stängt för dagen.
I samband med föräldratjänsten ligger också ett städtillfälle.

Barnomsorgsavgift
Tack vare ovanstående insatser betalar du en lägre avgift för ditt barn. Nuvarande avgift är 400 kr/månad för 15-timmarsbarn samt för barnets första 12 månader på Axet och fortsättningsvis 700 kr/månad.
Detta går att jämföra med Mjölby kommuns maxavgift för förskola som i nuläget är ca 1400 kr/månad för första barnet.